September 25, 2024

FYBCom Sem 1 : MCQs : The Boy Who Broke the Bank

 Listening Skills

The Boy Who Broke the Bank

1.  Who is the main character in "The Boy Who Broke the Bank"?

Answer: Nathu

2.  What is Nathu’s occupation?

Answer: Sweeper

3.  How does the rumor about the bank spread?

Answer: Through Nathu’s conversation with Sitaram

4.  Why does Nathu complain about his job?

Answer: He has not received his last month’s pay

5.  What is the name of the bank in the story? 

Answer: Pipalnagar Bank

6.  What does Sitaram do for a living? 

Answer: Washerman

7.  How does Seth Govind Ram, the bank owner, react to the situation? 

Answer: He is unaware of the situation

8.  What was Nathu’s reaction when he heard the rumor he had unintentionally started?

Answer: He was worried

9.  What is the primary theme of "The Boy Who Broke the Bank"?


Answer: The power of rumors

10.  What time of the year does the story take place? 


Answer: Summer

11.  What is Nathu’s main complaint when talking to Sitaram?

Answer: He has not received his last month’s pay

12.  How does Mrs. Srivastava contribute to the spreading of the rumor? 


Answer: She tells her friend Mrs. Bhushan about the bank

13.  What does the public believe about the bank once the rumor spreads?

Answer: The bank is bankrupt

14.  How do people react to the rumor about the bank? 


Answer: They begin to withdraw all their money


15.  Who is the first person to hear the rumor from Mrs Srivastava?

Answer: Mrs. Bhushan

16.  What does Kamal Kishore do after hearing the rumor?

Answer: He spread the rumor to his neighbor Deep Chand

17.  What is the main reason the rumor spreads so quickly? 


Answer: The town’s small size and close-knit community

18.  What does the old gentleman think of the rumor when he hears it?


Answer: He is unsure and seeks confirmation

19.  What lesson can be learned from "The Boy Who Broke the Bank"?

Answer: The impact of careless listening

20.  What does the bank manager do in response to the situation?

Answer: Tries to calm the crowd

21.  How does the story "The Boy Who Broke the Bank" begin? 

Answer: With Nathu sweeping the steps of the bank

22.  What role does Seth Govind Ram play in the story? 


Answer: He is the owner of the bank

23.  Why is the title "The Boy Who Broke the Bank" ironic? 


Answer: Nathu had no intention of causing trouble

24.  How does the public's perception of the bank change by the end of the story?

Answer: They lose complete trust in the bank

25.  What does Nathu think about the commotion at the bank by the end of the story? 


Answer: He is confused and scared

26.  How does Sitaram react when Nathu tells him about his frustration? Answer: He agrees with Nathu’s complaints

27.  What is the significance of the Pipalnagar Bank's name? 


Answer: It suggests a small, local establishment

28.  Beggar was an interesting character because…


Answer: He astonished everyone by running speedily to the bank.

He had a thousand rupees in savings


29.  The manager tried to handle the angry customers by…


Answer: Trying to explain customers, that there’s no bankruptcy and bank has enough money to return all the customers.

30.  People assumed that Seth Govind Ram… 


Answer: Has left the town because of bankruptcy.

31.    Mrs. Shrivastava and Mrs. Bhushan were_____ _.


Answer: Friends

32.  Kamal Kishore was______

Answer: The owner of a photography shop

33.  The sweeper boy in the story needs to get his______ , but the manager doesn’t care about the boy and his difficulties 

Answer: Salary

34.  “I have been looking for you for almost an hour, where did you disappear?” who said this?

Answer: Mrs. Bhushan

35.  The author of the story “The boy who broke the bank” is .. 

Answer: Ruskin Bond

No comments:

Post a Comment

TYBCom Sem 5 - SEC - ACSE - Content Writing (Blog Writing /Article Writing)

# Content Writing #    (Article Writing /Blog writing) Exercise from Textbook   Q-1      Generate content for a 200-word article about t...